WAARSCHUWING WAARSCHUWING

Duurzame teelt

Jaarlijks telen we zo'n 82 miljoen paprika's in diverse kleuren. Dit alles kan echter niet zonder emissies. Wel durven wij te zeggen dat als we naar input/output kijken, wij tot de meest duurzame kwekerijen ter wereld behoren. Met input/output bedoelen wij met zo min mogelijk effecten op het milieu, zoveel mogelijk gezonde paprika's produceren. Wij hergebruiken water en meststoffen, maximaliseren de productie per m2 en maken gebruik van verschillende technieken die ons hierin kunnen ondersteunen.

 Beestjes inzetten tegen beestjes, telen volgens de voorschriften van Planetproof en ook nog is op een duurzame manier de kassen verwarmen, dat is hoe wij werken!

Het verwarmen van 43 hectare kassen is een enorme opgave. Wij doen dat echter op de schoonst mogelijke manier, namelijk middels aardwarmte. Dit betekent dat wij water van 75 graden uit de ondergrond oppompen waarmee de kassen worden verwarmt. 

Rond begin oktober start de biomassacentrale op en levert deze tot ongeveer half april aanvullende warmte. De biomassacentrale draait op verwerkt versnipperd snoeihout uit een straal van maximaal 150 km rondom Andijk.  

Wij telen verder met de seizoenen mee. In onze kassen zal je dan ook geen belichting vinden. Wel produceren wij elektriciteit middels 3.844 stuks zonnepanelen en een warmtekrachtkoppeling. We kunnen hierdoor tot 10.000 huishoudens voorzien  van elektriciteit.  

Verder beschikken wij op alle vestigingen over dubbele energiedoeken. Deze worden wanneer het kouder wordt gesloten om zo het energieverlies te minimaliseren. Dit is nog niet alles, want ook onze kassen zijn zogenoemde "groen label kassen". Dit zijn kassen die gebouwd zijn met tal van milieuvriendelijke aanpassingen erin verwerkt. 

Dit alles bij elkaar opgeteld resulteert in 75% minder gebruik van fossiele brandstoffen en daarmee ook een forse reductie op CO2 uitstoot!


Voor meer informatie zie:

 www.hoewerktaardwarmte.nl

 www.ecwnetwerk.nl 

Duurzaamheid staat voorop Duurzaamheid staat voorop Duurzaamheid staat voorop Duurzaamheid staat voorop Duurzaamheid staat voorop Onwijs duurzaam! Onwijs duurzaam!

De beste kwaliteit

meer informatie

Biologisch / Planetproof

meer informatie

Onwijs duurzaam!

meer informatie

Wij hebben goede banden met: